SW Rating

Het was me al opgevallen dat andere boten zoveel langzamer waren. Ondanks de oude zeilen en overige gedateerde of afwezige uitrusting waren we steeds duidelijk sneller op gelijke koersen met vergelijkbare boten. Zou dat ook worden bevestigd in een recente rating? De oude IOR rating gaf al aan dat de Rubrum tot de snellere boten behoorde, destijds. Met dito handicap. Nu vind ik die berekeningen maar lastig en ingewikkeld, dus heb ik SailSupport gevraagd om een SW rating te berekenen met de huidige waardes van de boot. SailSupport legt de betekenis van de SW rating als volgt uit: SW maakt het voor iedereen mogelijk om aan een wedstrijdje mee te doen. Geen meting, geen administratieve rompslomp. Ieder schip is welkom. Het is bestemd voor de zeiler, en dat kan ook een wedstrijdzeiler zijn, die inziet dat het bij SW
wedstrijden puur om de lol van het varen gaat en niet om het blik. Hoewel ook onder SW de goede zeilers wel naar voren komen is het onzin om het systeem te gebruiken om uit te vinden wie de beste zeilers zijn. Daarvoor bestaan eenheidsklassen en strakke meetformules, zoals bijvoorbeeld ORC Club.

Welnu, gebaseerd op deze ‘oppervlakkige’ rating kan worden geconcludeerd dat wedstijdzeilen met de Rubrum vooral leuk is wanneer line honours je ding is. Wanneer je althans puur op de rating zou oordelen: SW waarde 84. Er zijn maar weinig boten die je niet moet verslaan om ook op SW rating van te winnen. De Rubrum wordt geacht zich wèl te kunnen meten met een bijvoorbeeld een Dehler 41 (SW85), Elan 43 (SW85), First 435 (SW84), een J-42 (SW85), een Standfast 44 (SW84), een Swan 47 (SW84) en een X-119 (SW83). Allemaal bekend snelle boten dus, maar dan moet er natuurlijk wel wat aan de zeilen worden gedaan. Een lijst met scheepstypen en bijbehorende SW waardes is hier te vinden.

De SW-rating van de Rubrum in ieder geval hieronder:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish (UK)